Viscollageen, gewonnen uit de huid en schubben van vissen, heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen als voedingssupplement. Dit type collageen staat bekend om zijn verschillende gezondheidsvoordelen, maar hoe gezond is viscollageen werkelijk? In dit artikel duiken we dieper in de voordelen, de wetenschap erachter, en de mogelijke nadelen van viscollageen.

Wat is viscollageen?

Viscollageen is een type eiwit dat wordt gewonnen uit de huid, schubben en soms botten van vissen. Het is rijk aan specifieke aminozuren zoals glycine, proline en hydroxyproline, die belangrijk zijn voor de gezondheid van onze huid, gewrichten en botten. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol in de structuur en functie van bindweefsel.

Waarom mensen viscollageen poeder kopen 

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen viscollageen kopen, is vanwege de voordelen voor de huid. Onderzoek heeft aangetoond dat viscollageen poeder kan helpen bij het verbeteren van de huidelasticiteit, het verminderen van rimpels en het bevorderen van hydratatie. Dit komt doordat de aminozuren in viscollageen de productie van natuurlijk collageen in de huid stimuleren, wat kan leiden tot een jonger ogende huid.

Ondersteuning van de gewrichten

Naast huidgezondheid kan viscollageen ook gunstig zijn voor de gewrichten. Studies suggereren dat viscollageen kan helpen bij het verlichten van gewrichtspijn en het verbeteren van de mobiliteit, vooral bij mensen met osteoartritis. De glycine en proline in viscollageen zijn essentiële bouwstenen voor kraakbeen, het weefsel dat onze gewrichten beschermt en dempt.

Viscollageen en botgezondheid

Viscollageen draagt ook bij aan de gezondheid van onze botten. Het kan helpen bij het verhogen van de botdichtheid en het verminderen van het risico op osteoporose. Dit komt doordat collageen een belangrijk onderdeel is van de botmatrix, de structuur die onze botten hun sterkte geeft. Het nemen van viscollageensupplementen kan dus bijdragen aan sterkere botten en een verminderd risico op breuken.

Darmgezondheid

Een minder bekend voordeel van viscollageen is de ondersteuning van de darmgezondheid. De aminozuren in viscollageen, met name glycine, spelen een rol in de bescherming van de darmwand. Dit kan helpen bij het verminderen van inflammatoire darmziekten en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Glycine helpt bij het repareren van de darmwand en het verbeteren van de integriteit ervan, wat essentieel is voor een goede darmfunctie.

Slaap en geestelijke gezondheid

Glycine, een aminozuur in viscollageen, heeft ook een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Dit kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van ontspanning. Bovendien zijn er aanwijzingen dat glycine kan bijdragen aan een betere stemming en minder angst. Dit maakt viscollageen een potentieel nuttig supplement voor mensen die lijden aan slapeloosheid of stress.

Absorptie van viscollageen 

Een van de voordelen van viscollageen ten opzichte van andere soorten collageen, zoals rundercollageen, is de hogere biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat viscollageen gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen en gebruikt. De kleinere molecuulgrootte van viscollageenpeptiden zorgt ervoor dat ze efficiënter worden geabsorbeerd, wat de effectiviteit van het supplement verhoogt.

Duurzaamheid 

Viscollageen is ook een duurzamer alternatief voor andere vormen van collageen. Omdat het wordt gewonnen uit bijproducten van de visindustrie, zoals huiden en schubben die anders zouden worden weggegooid, helpt het de verspilling te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere voedselketen. Dit maakt viscollageen een milieuvriendelijkere keuze voor consumenten.

Mogelijke viscollageen bijwerkingen

Hoewel viscollageen over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen waar men rekening mee moet houden. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor vis of visproducten, wat allergische reacties kan veroorzaken. Daarnaast kunnen hoge doses collageensupplementen leiden tot maagklachten of een opgeblazen gevoel.

Conclusie

Viscollageen biedt tal van gezondheidsvoordelen, variërend van verbeterde huid- en gewrichtsgezondheid tot ondersteuning van bot- en darmgezondheid. Dankzij de hoge biologische beschikbaarheid en duurzaamheid is het een aantrekkelijke optie voor veel mensen. 

Hoewel er enkele mogelijke bijwerkingen zijn, wordt viscollageen over het algemeen als veilig beschouwd. Zoals bij elk supplement, is het echter belangrijk om een arts te raadplegen voordat men begint met het nemen van viscollageen, vooral als er sprake is van allergieën of bestaande gezondheidsproblemen.